Nem szeretem a húslevest. Kb. háromhavonta készítek a párom unszolására. Pedig mindig rájövök, mennyire egyszerű és sokoldalú étel. Gyorsan elkészíthető, ízének csak a fantáziám és a spájz tartalma szab határt. Sokoldalú, mert rengeteg egyéb étel alapja, amit kisgyerekekkel készíthetek, és nem utolsó sorban nassolni is lehet közben.
Az a sokoldalú húsleves
2010.12.20. 12:38 PGÁgnes
Akinek van, vagy volt már kapcsolata kétévessel, az tudja: az egyik leggyakrabb témája a saját pocakja, azaz, hogy mivel lehet megtölteni. „Kérek valamit enni, Kérek szépen belőle, Kérek szépen kóstolót, Kérek szépen mandarint/datolyát/almát/mogyorót/csokit/banánt/stb. Megkóstolom! A nap bármely percében aktuális kérések, függetlenül attól, mikor evett utoljára. Persze az ember próbál nekik egészséges nasikat adni, ami főzés közben nem mindig lehetséges. Na, a húsleves a lehető legjobb választás, ha szeretnénk ezeknek a kérésenek is eleget tenni.
Számomra az is döntő egy étel elkészítésénél, hogy bármikor ott tudjam hagyni. Akár egy kaki, akár egy véletlenül a gatyába csurgott pisi, vagy hatalmas sírás akármi miatt, egy hirtelen jött „Vegyél föl/Ölelj meg Anya!” miatt. Ami pedig a kislányomat illeti, bármikor úgy dönthet, hogy kér egy kis testközelséget, vagy cicit, vagy csak álmos, unatkozik, foglalkozzak vele.
A húslevest ott lehet hagyni bármikor…azaz majdnem bármikor. Az egyetlen kényes pont, amíg a húst megmosom és beleteszem a fazékba. Ez takarítással együtt (mert Domestosos vízzel áttörlök utána mindent) 5 perc. Ezt nem lehet félbe hagyni, legalábbis nem azonnal. (bár már gumikesztyűben nyershúsozunk, így ha s.o.s. rohanni kell, csak lekapjuk, és már ott is termünk a tett helyszínén. Ez egyébként a férjem találmánya nálunk. :) )
Ami a zöldségeket illeti, hosszú idő hámozni, pucolni, de közben már lehet adni puhább krumplit, vagy ha már több foga van a gyereknek, kicsi répákat, karalábét, akármit, amit belefőzök. A szeletelésnél nagy segítség a Pro-V gyalu, amit először nagyon drágálltam, de azóta mindig dicsérem magam, amiért megvettük. Hihetetlen tempóval szeletelem fel a 2 kiló sárgarépát, 6 darab fehérrépát és a többit (minimum 1 kiló hússal kezdek, és rengeteg zöldséggel egy 9 literes fazékban). Amíg a hús fő (a habját is belefőzöm, egy dietetikus ismerősöm javaslatára, és csak a végén sózom), végzek a zöldségekkel. Egybe mindent, főhet a leves.
Ami a sózást illeti, csak az utolsó 10 percben sózok, hiszen mindennek olyan finom íze van só nélkül is, kár lenne, ha magukba szívnák a sót. Amíg pici baba van, még sózás előtt veszem ki a neki valót.
Ha a gyermeknek bármikor ezután nassolhatnékja támad, csak kiveszek pár zöldséget (a cukorborsó az egyik nagy kedvenc), és már eheti is függetlenül attól, megfőtt-e teljesen.
Ami a sokoldalúságot illeti, nálunk csak egy nap van húsleves (néha másnap is esszük, de ez nagyon ritka). A maradék 7-8 literből más készül.
Aznap ebédre fokhagyma szósz (vagy kapor, vagy bármilyen gyümölcs, mikor milyen kedvünk van. A kedvencem a dédi mamám féle fokhagyma szósz.) minimális tejfölös habarással, 1-2 fej (!) fokhagymával és a húsleves levével, amibe már belefőtt az a sok-sok finom íz a húsból és a zöldségekből. Igazi ízkavalkád! De tényleg kevés liszttel, tejföllel, mert vétek elrontani, íztelenné tenni.
A szószhoz mehet majd a hús, és a levesből kiszedett főtt krumpliból készült terca (Legalábbis nálunk ez a terca: pirított hagyma, főtt krumpli, pirospaprika).
Vacsorára pedig zöldségtorta, tészta alappal (nálunk sima pizza tészta vált be) rá a zöldségek, és a Franciaországból kapott sajtszuflé recept alapján készült szósz a tej és tejszín mellé még húsleves lével is hígítva.
Amennyiben nem zöldségtorta készül, a zöldségek felhasználhatók vadas mártás készítésére. Kis tejföl, mustár, és már tálalható is a hússal. Csak zsemle gombócot kell hozzá készíteni, vagy egyszerűen kis tésztát főzni. Kész is a következő ebéd. :)
Sokszor vegyes húsból készítjük, pl. egy kiló disznó, és csirkeaprólék sok májjal és szárnnyal (ez utóbbi a cicának. :) ). A májból és a zöldségekből készítek házi májkrémet aprítógéppel. Hozzá kis tejföl/joghurt, illetve kevés fűszer, attól függően, mit ehet már a csemete. Reggelire, vacsorára kitűnő, egészséges, tartósítószer és adalékanyag mentes. Mivel gyorsan romlik, ezért kis adagokban lefagyasztom kb. kétnapi adagokban.
Ami a húsleves levét illeti, belefőzök pár hagymát, majd lepaszírozom, és már kész is a finom hagyma leves. Reszelt sajttal, illetve felnőtteknek csípős paprikával mennyei. :)
Egészséges ebéd, egészséges vacsora, egészséges reggeli minimális időből, minimális kosszal, koszos edényekkel, és nem utolsó sorban, ami számomra még döntő egy kajcsinál: minden része fagyasztható!!!
Mégis szeretem a húslevest! Na nem enni, hanem mert egy nagyon hálás étel. Meghálálja, ha sokféle ízt adunk hozzá, így sokféle, igen finom és egészséges ételt ehetünk.
További receptjeim itt
Szép napot!
1 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://csakegyanya.blog.hu/api/trackback/id/tr362525609
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Rob12 2010.12.23. 12:44:21
Én is szeretem a húslevest.
Vegyes hússal, aprólékkal nagyon ízletes tud lenni. :)
Vegyes hússal, aprólékkal nagyon ízletes tud lenni. :)